Dieta Cambridge

Dieta Cambridge

Se spune ca dieta Cambridge este o modalitate rapida sa slabesti. Sa fie oare adevarat? Poate fi aceasta dieta cu un aport zilnic de sub 1500 de calorii potrivita si pentru tine? Afla din acest articol toate detaliile care te intereseaza!

Multe persoane sustin ca au slabit dupa ce au urmat dieta Cambridge. Exista marturii ale unor celebritati care se declara multumite de rezultatele obtinute.

Ele sustin ca planul alimentar Cambridge este o modalitate eficienta si sigura de a da jos kilogramele in plus.

Cu toate acestea, unii specialisti atrag atentia ca nu este o modalitate prin care ar trebui sa iti gestionezi greutatea pe termen lung.

Ei nu sunt de acord cu aportul caloric redus pe care se bazeaza aceasta dieta. Tocmai de aceea, in jurul dietei Cambridge au aparut multe controverse.

Dieta Cambridge are un plan alimentar flexibil. O poti incerca daca te confrunti cu greutate excesiva. Totodata, poti s-o urmezi daca vrei sa slabesti doar cateva kilograme sau sa te mentii in forma.

Ce este dieta Cambridge?

Ce este dieta Cambridge?

Desi a devenit cunoscuta recent la noi, dieta Cambridge a fost conceputa inca din 1970 de biochimistul dr. Alan Howard.

El lucra la Universitatea Cambridge, de unde si numele dietei. Acesta, impreuna cu partenerul sau dr. Ian McLean- Baird, au conceput acest plan de slabit care promite sa dea rezultate rapid.

Dupa indelungi testari si dezvoltari, dieta Cambridge a devenit cunoscuta in 1984 in Marea Britanie.

De atunci si pana acum s-a dovedit a fi o dieta perfecta pentru persoanele care vor sa slabeasca intr-un timp scurt, avand chiar beneficii pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni.

Planul dietei Cambridge presupune un consum mic de calorii si mese echilibrate nutritional. Practic, vei consuma produse specifice dietei Cambridge care au sub 1500 de calorii pe zi.

Alimentele premise iti vor oferi toti nutrientii esentiali de care organismul tau are nevoie. 

Avand in vedere ca este destul de restrictiva, vei urma dieta doar sub supravegherea unui nutritionist specializat.

Pentru a te bucura de rezultatele si beneficiile dietei Cambridge, este important sa ai o relatie stransa cu un consilier de nutritie.

Datorita acestui fapt, dieta Cambridge mai este cunoscuta si sub denumirea de Dieta 1:1.

Medicul nutritionist iti va oferi asistenta si ghidare pe tot parcursul dietei. In functie de cat vrei sa slabesti si de nevoile tale, iti va crea un plan de dieta Cambridge personalizat.

Cum slabesti cu dieta Cambridge?

Cum slabesti cu dieta Cambridge?

Principiul care sta la baza dietei Cambridge este acelasi cu cel de la dieta ketogenica. Carbohidratii sunt responsabili pentru generarea energiei necesare organismului.

Reducerea carbohidratilor consumati aduce organismul intr-o stare de cetoza.

Nemaiavand suficienta energie, acesta incepe sa arda din depozitul de grasimi stocate. Astfel, incepe procesul de slabire.

Totodata, dieta presupune alimente dietetice care ofera necesarul zilnic de nutrienti de care are nevoie organismul. In plus, sunt bogate in proteine, astfel masa musculara nu va fi afectata.

Dieta Cambridge te ajuta sa slabesti rapid daca inlocuiesti alimentele conventionale cu alimente dietetice specifice acestei diete. Alimente au un continut mic de calorii, astfel vei consuma aproximativ intre 450 si 1500 de calorii pe zi in sase etape diferite.

Etapa 1 presupune un pachet alimentar care contine doar 450 de calorii zilnic. Treptat, se creste numarul de calorii zilnic consumate pana la 1500 de calorii in ultima etapa. 

Primele etape sunt cele mai drastice, avand in vedere numarul mic de calorii consumate. Totusi, dupa finalizarea acestora, rezultatele vor fi vizibile!

Pe masura ce inaintezi in etapele dietei Cambridge vei incepe, pas cu pas, sa reintroduci in alimentatie produse normale.

In functie de etapa in care te afli, ele vor fi intercalate cu cel putin un aliment dietetic pe zi.

Odata atinsa greutatea ideala, vei avea un proces de revenire treptata la o alimentatie normala. Acesta este bazat pe o educatie de alimentatie sanatoasa care presupune mese regulate si portii mici. 

Planul dietei Cambridge este personalizat pentru fiecare in parte si poate fi ajustat pentru a-ti oferi rezultatele dorite. Nu este obligatoriu sa incepi dieta cu etapa 1, daca nu este nevoie.

Medicul nutritionist iti va spune cu care etapa sa incepi. El va tine cont si de cat trebuie sa slabesti pentru a ajunge la greutatea ideala.

Ce alimente sunt permise?

Ce alimente sunt permise?

Dieta Cambridge presupune inlocuirea alimentelor normale cu alimente dietetice marca proprie.

Alimentele premise de dieta Cambridge se pot cumpara de la consultantii in nutritie autorizati.

Ei sunt specializati sa conceapa un plan de dieta potrivit pentru tine. De altfel, te vor supraveghea pe tot parcursul acestei diete.

Meniul dietei Cambridge consta in alimente la plic care se prepara usor, dizolvate in apa. Plicurile contin prafuri din care iti poti prepara supe, terciuri sau shake-uri.

Pe langa prafuri, alimentele marca Cambridge se mai gasesc si sub forma de batoane nutritive.

Nu are cum sa nu iti placa aceste alimente! Ele sunt disponibile intr-o gama variata de arome si gusturi pentru a acoperi preferintele tuturor.

Shake-urile au arome de fructe, supele au gust de legume sau pui, iar batoanele sunt cu ciocolata, arahide sau caramel.

Produsele premise de dieta Cambridge sunt concepute in asa fel incat sa contina putine calorii.

Desi sunt dietetice, ele contin toate proteinele, vitaminele si mineralele necesare pentru buna functionare a organismului.

Astfel, te vor ajuta sa slabesti semnificativ si repede, fara sa iti afecteze sanatatea.

Ca sa obtii rezultatele dorite, nu inlocui alimentele marca Cambridge cu alte tipuri de alimente. De altfel, respecta cu strictete toate restrictiile impuse.

Planul dietei Cambridge

Planul dietei Cambridge este conceput atat pentru persoanele care vor sa slabeasca semnificativ, cat si pentru cei care vor sa dea jos doar cateva kilograme.


Astfel ca, in functie de necesitati, ai la dispozitie 6 etape cu un aport caloric zilnic care variaza.

Etapa 1 - pregatirea organismului

Fiind hipocalorica, este dedicata persoanelor care vor sa slabeasca foarte mult intr-un timp scurt. Etapa 1 este drastica, deoarece presupune un aport caloric intre 450 si 600 de calorii zilnic.


In acesta etapa a dietei Cambridge, alimentele conventionale vor fi inlocuite in totalitate cu alimente dietetice. Astfel ca vei consuma zilnic doar:


  • 3 pachete alimentare marca Cambridge, care constau in shake-uri dietetice sau supe la plic
  • 2 l de apa
  • ceai din plante neindulcit
  • cafea neindulcita si fara lapte

In aceasta etapa este interzis sa consumi orice alte alimente si bauturi, lactate (chiar daca sunt dietetice), alcool sau guma de mestecat.


Aceasta etapa se tine de regula pana la 3 luni, in functie de necesitati. In aceasta perioada nu este recomandat sa faci exercitii fizice.


Ai grija sa te odihnesti si sa te hidratezi suficient!


De altfel, o data la 4 saptamani poti sa mananci o masa usoara, pe langa alimentele permise. 

Etapa 2 - scaderea in greutate

Aceasta etapa este moderat hipocalorica, deoarece presupune un aport caloric zilnic de pana la 800 de calorii.


Desi este putin mai permisiva decat etapa 1, este o etapa drastica.


Etapa 2 se tine cel mult pentru o saptamana si iti permite sa consumi urmatoarele alimente:


  • trei pachete alimentare marca Cambridge
  • o portie mica de alimente cu continut scazut de carbohidrati si grasimi, cum ar fi pui la gratar cu salata de cruditati, legume gatite la aburi sau branza de vaci dietetica
  • un pahar de lapte degresat
  • 2 l de apa
  • ceai din plante neindulcit
  • cafea neindulcita si fara lapte

In aceasta etapa este interzis sa consumi oricare alte alimente si bauturi fata de cele specificate a fi permise, alcool sau guma de mestecat.

Etapa 3 - etapa moderat hipocalorica

Pe masura ce etapele inainteaza, planul de dieta Cambridge devine tot mai permisiv. Etapa 3 dureaza pana la doua saptamani si poti sa consumi:


  • doua pachete alimentare marca Cambridge
  • un mic dejun dietetic de cel mult 150 de calorii
  • o masa principala, pranz sau cina, care consta in salata
  • lapte degresat
  • 2 l de apa
  • ceai din plante neindulcit
  • cafea neindulcita si fara lapte

In aceasta etapa este interzis sa consumi alimente bogate in carbohidrati si grasimi, sucuri si bauturi carbogazoase, alcool sau guma de mestecat.

Etapa 4 - etapa non hipocalorica

Pe masura ce etapele inainteaza, planul de dieta Cambridge devine tot mai permisiv. Etapa 3 dureaza pana la doua saptamani si poti sa consumi:


  • doua pachete alimentare marca Cambridge
  • un mic dejun dietetic de cel mult 150 de calorii
  • o masa principala, pranz sau cina, care consta in salata
  • lapte degresat
  • 2 l de apa
  • ceai din plante neindulcit
  • cafea neindulcita si fara lapte

In aceasta etapa este interzis sa consumi alimente bogate in carbohidrati si grasimi, sucuri si bauturi carbogazoase, alcool sau guma de mestecat.

Etapa 4 - etapa non hipocalorica

Este dedicata persoanelor care vor sa dea jos cateva kilograme in plus. Se poate tine pana cand ti-ai atins obiectivul si ai ajuns la greutatea ideala.


Alimentele premise a se consuma in aceasta etapa sunt asemanatoare cu cele din etapa 3, cu conditia sa nu depasesti aportul caloric permis.


De asemenea, se interzic alimentele specificate la etapele anterioare.

Etapa 5 - etapa de stabilizare

Incepand cu aceasta etapa poti reveni la o alimentatie normala, dar care sa nu depaseasca 1500 de calorii pe zi.


Alimentele consumate trebuie sa fie hipocalorice si sanatoase.


Etapa 5 iti permite sa consumi:


  • un pachet alimentar marca Cambridge
  • trei mase principale, regulate care sa nu contina carbohidrati si grasimi
  • o gustare de pana la 100 de calorii pe zi
  • 2 l de apa
  • ceai din plante neindulcit
  • cafea neindulcita si fara lapte

In aceasta etapa este interzis sa consumi alimente bogate in carbohidrati si grasimi, dulciuri, sucuri si bauturi carbogazoase, alcool sau guma de mestecat.

Etapa 6 - etapa cu peste 1500 calorii

Aceasta etapa nu este neaparat o dieta, ci mai degraba un stil alimentar sanatos. Este menita sa gestioneze si sa mentina pe termen lung greutatea ideala la care ai ajuns.


Etapa 6 te ajuta a previi riscul aparitiei efectului yo-yo, adica sa te ingrasi din nou. Vei reveni la a consuma trei mese principale pe zi.


Totusi, acestea trebuie sa fie regulate si echilibrate.


De altfel, consuma alimente dietetice cu continut scazut de grasimi si fara carbohidrati. Evita dulciurile, bauturile carbogazoase si alcoolul.


Cu timpul, vei putea reintroduce in meniul tau zilnic carbohidratii.

Avantajele dietei Cambridge

Desi este o dieta drastica si foarte restrictiva, de-a lungul timpului dieta Cambridge a demonstrat o serie de avantaje:

  • pierderea rapida in greutate
  • te ajuta sa slabesti pana la 15 kg intr-un timp scurt
  • este o modalitate sigura si eficienta de a slabi
  • mesele sunt echilibrate din punct de vedere nutritional
  • alimentele marca Cambridge ofera toate vitaminele, mineralele si nutrientii esentiali
  • exista disponibile o mare varietate de pachete alimentare specifice dietei, cu arome care sa satisfaca toate gusturile
  • are beneficii pentru sanatate pe termen lung: reverseaza diabetul de tip 2, reduce obezitatea, previne osteoartrita, trateaza afectiunile cardiovasculare si apneea obstructiva in somn
  • sustine mentinerea greutatii ideale pe termen lung
  • poate deveni un stil alimentar sanatos si echilibrat
  • se adreseaza atat persoanelor obeze, cat si celor care vor sa dea jos doar cateva kilograme in plus
  • planul alimentar al dietei Cambridge poate fi ajustat si adaptat pentru nevoile fiecaruia
  • o poti tine si daca esti vegetarian
  • este o dieta flexibila
  • mesele sunt usor de preparat
  • pot apela la ea atat femeile, cat si barbatii
  • pe termen lung, te ajuta sa adopti un stil de viata sanatos, fara grasimi si carbohidrati in exces

Dezavantajele dietei Cambridge

Este clar ca dieta Cambridge este o modalitate sigura si eficienta de a scadea semnificativ si rapid in greutate si rapid.

Cu toate acestea, ca orice alta dieta, are si ea dezavantaje:

  • este foarte restrictiva
  • fiind foarte drastica poate fi dificil sa parcurgi unele etape ale dietei
  • trebuie sa renunti la alimentele preferate, ceea ce poate fi demoralizant
  • ai nevoie de foarte multa vointa si motivatie
  • poate fi costisitoare din punct de vedere financiar
  • unii experti sustin ca este dificil sa iti mentii greutatea ideala pe timp indelungat
  • poate fi dificil sa consumi 2 l de apa pe zi
  • este posibil sa nu-ti placa gustul alimentelor specifice dietei Cambridge
  • poate fi frustrant sa tii zilnic evidenta caloriilor consumate
  • specialistii nu sunt de acord cu starea de cetoza in care intra organismul

Alte informatii

Pe langa toate dezavantajele mentionate anterior, exista posibilitatea aparitiei unor riscuri pe parcursul dietei. Printre acestea se numara:

  • respiratia urat mirositoare
  • constipatie si flatulenta
  • ameteli
  • lipsa de energie si oboseala
  • greata
  • senzatie de frig
  • aparitia pietrelor la fiere

Trebuie specificat faptul ca, daca consumi sub 600 de calorii pe zi, trebuie sa fii supravegheat de un specialist. In acest fel vei preveni aparitia unor consecinte grave.

De altfel, este recomandat sa te consulti cu un medic nutritionist daca vrei sa apelezi la dieta Cambridge.