Ce este Melatonina

Ce este melatonina

Te trezesti adesea cu multe ore inainte de a suna alarma? Cand ajungi acasa esti mereu obosit? Dormi doar cateva ore pe noapte sau ai un somn in reprize? Atunci e cazul sa pui punct insomniilor! Si asta deoarece in acest articol iti voi spune ce este melatonina.

Desi poate nu consideri asta o problema foarte grava, ar trebui sa o iei foarte in serios. Un somn de calitate trebuie sa aiba intre sase si opt ore pe noapte.

Insomniile care se prelungesc nopti la rand pot fi o adevarata problema, pentru ca organismul tau are nevoie de odihna.

Lipsa somnului vine cu o serie de probleme, atat la munca, cat si in viata de familie. In acest fel se favorizeaza stresul si oboseala, iar in unele cazuri se poate ajunge si la depresie.

Din fericire exista solutii pentru a combate insomniile. Spre exemplu, un consum de melatonina poate fi o varianta de luat in calcul atunci cand somnul devine o problema. Aceasta iti poate oferi insa si alte beneficii.

Ce este melatonina?

Ce este melatonina si la ajuta?

Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, derivat din serotonina. Poate suna prea tehnic, dar ceea ce este esential de retinut este faptul ca melatonina este acel hormon cheie in obtinerea unui somn odihnitor.

Secretia de melatonina are loc in timpul somnului, atingand apogeul dupa miezul noptii, pana spre ora patru, dupa care se diminueaza.

Faptul ca organismul o produce doar in timpul somnului, creeaza un cerc vicios.

Nu dormi din cauza unui deficit de melatonina pe care corpul tau nu o produce suficient, deoarece nu dormi. Poti iesi din acest cerc prin a-ti administra singur melatonina.

Melatonina beneficii

Dupa cum spuneam anterior, melatonina te poate ajuta sa ai un somn de calitate si odihnitor.

Este o solutie mult mai buna pentru a combate insomniile, decat somniferele, care pot crea dependenta. Aceasta iti aduce insa si alte beneficii.

Are un rol important in reglarea ritmului circadian, acel ciclu de aproximativ 24 de ore in care corpul trebuie sa treaca prin anumite procese biochimice. Un ritm circadian bun te va ajuta sa te simti energic.

Corpul tau va avea capacitatea de a se regenera si de a lupta impotriva afectiunilor. Nivelul tau de concentrare va fi unul crescut.

Melatonina este un antioxidant important si poti beneficia la maxim de toate beneficiile caracteristice atioxidantilor.

Anumite studii arata ca ar fi de doua ori mai puternica decat unele vitamine si decat betacarotenul.

De asemenea, melatonina iti poate echilibra activitatea endocrina pentru ca regleaza ciclul menstrual si intrarea la menopauza. Procesele de reglare a tensiunii arteriale si a glicemiei au un aliat important in melatonina.

Daca ai migrene poti scapa de ele suplimentandu-ti cantitatea de melatonina din organism.

Aceasta suplimentare te poate ajuta si sa te adaptezi rapid la decalajele de fus orar si sa ai o perioada mai scurta de vindecare a arsurilor cutanate.

De unde poti cumpara melatonina?

De unde poti cumpara melatonina?

Ideal ar fi sa obtii cantitatea necesara de melatonina prin somn! Daca acest lucru nu este posibil, poti recurge la suplimentele care o au ca baza.

Melatonina gasesti in farmacii, in magazinele naturiste (inclusiv cele online) sau chiar in unele supermarket-uri.

Totusi, daca suferi de insomnie cronica, cel mai indicat este sa consulti un medic, deoarece el va sti cel mai bine tratamentul care ti se potriveste tie.

Exista si metode prin care poti stimula in mod natural secretia de melatonina, fara a fi nevoie sa apelezi la suplimente. Pentru asta trebuie sa elimini treptat sursele de lumina inainte de a te culca.

Este indicat sa nu te mai uiti la nici un ecran cu cel putin o ora inainte de somn. La culcare trebuie sa stingi toate sursele de lumina. Daca nu poti sa adormi, iti recomand sa citesti o carte.

Poti apela si la cateva surse naturale de melatonina, insa acestea nu sunt la fel de eficiente ca suplimentele (dar sunt foarte sanatoase). Printre acestea se numara rosiile, ciresele, lactatele, cerealele integrale, nucile, vinul sau uleiul de masline.

Contraindicatii

Administrarea gresita a melatoninei poate avea simptome adverse. Poti avea greata, dureri de cap, irascibilitate, crampe abdominale, o scadere a tensiunii arteriale, etc.

Daca ai aceste simptome dupa administrarea suplimentelor pe baza de melatonina, ar trebui sa iei o pauza si sa consulti un medic.

De asemenea, nu se recomanda administrarea de suplimente cu melatonina pentru o perioada lunga de timp. Citeste cu atentie prospectul produsului!

Sper ca acest articol ti-a fost de mare folos in a afla ce este melatonina, de ce este importanta pentru somnul tau, dar si ce alte beneficii iti poate aduce.