Ce este Feritina

Ce este feritina

Pentru absolut tot ceea ce vrem sa facem, avem nevoie de sanatate si energie. Iar ca sa fii sanatos este foarte important sa fii informat. Deoarece feritina are un rol esential atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra, mi se pare important sa vorbim despre ce este feritina.

Tot in acest articol vei descoperi si care este rolul acesteia in organism, care sunt valorile de referinta, precum si alte informatii extrem de utile si interesante.

Ce este feritina?

Feritina

Daca te intrebi ce este feritina, atunci trebuie sa stii ca fierul intracelular este depozitat de organism in feritina si hemosiderina (forma insolubila a feritinei).

Feritina reprezinta un complex proteic intre hidroxidul feros si apoferitina. Aceasta din urma este o proteina unde se inmagazineaza rezervele de fier din organism.

Pentru o mai buna intelegere, sa ne imaginam proteina de apoferitina ca o sfera goala.

Aceasta are sase canale care fac legatura cu exteriorul si un invelis format din 24 de molecule. O singura molecula din acest invelis poate inmagazina 4500 de atomi de fier.

Feritina, acest complex de fier-proteina, poate contine pana la 23% fier. Se gaseste in mod special in ficat, splina, mucoasa intestinala, maduva osoasa, muschi, etc.

Valorile de referinta a feritinei

Daca am vazut ce este feritina, este important de stiut si ca aceasta este prezenta in aproape toate celulele din organism si se regaseste intr-o concentratie mica si in sange.

Evident, este important sa masori nivelul de feritina. Acesta indica starea depozitelor de fier din corp si poate detecta eventuale tulburari ale metabolismului fierului.

Sa vedem si care sunt valorile de referinta ale feritinei, pe categorii de varsta si in functie de sex.

Feritina - valori de referinta

Nivelul de feritina se afla intr-o concentratie mai mare la barbati decat la femei. Diferentele dispar dupa instalarea menopauzei.

De asemenea, o concentratie mai mare o au si la cei cu o dieta bazata pe carne rosie, in comparatie cu vegetarienii. Acest nivel creste si odata cu inaintarea in varsta.

Ce inseamna feritina crescuta?

In momentul declansarii anumitor afectiuni, organismul reactioneaza prin inmagazinarea unor cantitati mai mari de fier (feritina crescuta).

Acest lucru se poate intampla cand exista:

  • o supraincarcare cu fier prin medicamente, suplimente, transfuzii, etc
  • boli hepatice parenchimatoase, precum ciroza
  • diverse tipuri de cancer, precum cancer pancreatic sau bronsic
  • neuroblastom
  • anemii megaloblastice, sideroblastice, anemii hemolitice, talasemii
  • diverse boli infectioase, inflamatorii sau tumorale
  • artrita reumatoida
  • hipertiroidism
  • boala Gaucher
  • consumul de contraceptive orale

Ce inseamna feritina scazuta?

Intotdeauna valorile prea mici de feritina (feritina scazuta) semnifica un deficit de fier, deci o anemie feripriva. Totusi, o valoare normala a feritinei nu exclude posibilitatea deficitului de fier din organism.

Pentru a diferentia anemia feripriva de bolile cronice, de regula sunt necesare si efectuarea unor teste de sange suplimentare.

Evident, acest lucru ti-l va recomanda medicul specialist.

Analizele pentru verificarea feritinei

Analizele pentru verificarea feritinei

Testarea nivelului de feritina din organism se face prin recoltarea de sange in laboratoare medicale specializate.

Aceste analize furnizeaza informatii suplimentare referitoare la nivelul de fier din sange.

In acelasi timp, ajuta si la evaluarea starii de sanatate a pacientului si la prescrierea unui tratament adecvat, daca este cazul.

Pentru cei care se tem de efectuarea acestui test, trebuie spus ca procedura in sine nu este nici dureroasa si nici periculoasa. Asta daca nu iti este frica de ac. 🙂

Desi testul pentru masurarea feritinei nu impune pregatiri speciale, este bine totusi sa tii cont de cateva recomandari:

  • un repaus alimentar de cateva ore (12 ore) inainte de recoltarea de sange. In general, acest test se efectueaza dimineata. Asadar este bine ca intre cina din ziua precedenta si recoltarea de sange sa nu se mai consume alte alimente
  • este bine sa informezi medicul cu privire la eventualele tratamente pe care le iei. Unele dintre acestea pot sa influenteze rezultatul testului. Prin urmare analizele pot sa nu mai fie concludente. Inclusiv contraceptivele orale pot avea o influenta
  • evitarea consumului de alcool cu aproximativ 24 de ore inainte de recoltare. Este foarte recomandat acest lucru
  • inaintea recoltarii de sange sa fii odihnit si sa nu fi facut efort fizic intens

In concluzie...

Putem spune, fara doar si poate, ca feritina joaca un rol esential in stocarea fierului din organismul nostru.

Din acest motiv este bine sa cunosti aceste informatii despre ce este feritina si care este rolul ei. De asemenea, este bine sa nu amani efectuarea testelor necesare pentru aflarea nivelului de feritina din organism.

Daca vrei sa cunosti mai multe informatii despre importanta feritinei, nu ezita sa-ti intrebi doctorul de familie. Acesta iti poate da informatii mult mai complete, dar si despre modul in care iti poti face testul.